Kategoriarkiv: Brød

Grov Boller

Dejen tilberedes med en “grød” af revet kartoffel. Det giver bollerne fugtighed , så de holder sig friske længere.

Antal portioner1 portion
16 stk. pr. portion

4 dl vand
3 skrællede melede kartofler
3 dl kærnemælk
25 g gær
1 spsk olivenolie
2 tsk honning
1 spsk groft salt
500 g groft rugmel (ca. 9 1⁄2 dl)
500 g sigtemel (ca. 9 1⁄2 dl)
Pensling
kærnemælk
Bring 2 dl af vandet i kog i en gryde. Riv kartoflerne groft og kom dem i det kogende vand. Lad kartoflerne koge ved svag varme og under låg i ca. 2 min. – rør af og til. Hæld “kartoffelgrøden” og resten af det kolde vand i en stor skål og tilsæt kærnemælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt sigtemel tilbage). Slå dejen godt sammen med en grydeske. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted i ca. 1½ time.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 16 stykker og form dem til boller. Tryk bollerne flade (ca. 10 cm i diameter). Læg dem på 2 plader med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket i ca. 15 min. Pensl med kærnemælk og bag sandwichbollerne midt i ovnen.

Bagetid
Sæt den første plade med sandwichboller i en kold ovn. Indstil på 225° og bag i ca. 20 min. Bag derefter den anden plade i ca. 15 min. Sluk ovnen og lad bollerne stå ved eftervarmen i ca. 5 min.

Små kærnemælksbrød med hvidløg og persille

20141123_145700_DxOVP
Luftige boller evt. til sandwich

ca. 15 stk. pr. portion

50 g. smør
2 dl. mælk
2 dl. kærnemælk
50 g. gær
2 tsk. groft salt
1 spsk. honning
1 fed presset hvidløg
2 dl. frisk, hakket persille
150 g. sigtemel
400 g .hvedemel
Pynt
sigtemel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kærnemælken. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted ca. 1 time og 15 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 15 stykker og form dem til flade boller (ca. 10 cm i diameter). Lad dem efterhæve på en plade med bagepapir i ca. 15 min. Skær evt. et kryds i hver bolle og drys med sigtemel. Bag brødene midt i ovnen.

Bagetid
Ca. 10 min. ved 225°.