Små kærnemælksbrød med hvidløg og persille

20141123_145700_DxOVP
Luftige boller evt. til sandwich

ca. 15 stk. pr. portion

50 g. smør
2 dl. mælk
2 dl. kærnemælk
50 g. gær
2 tsk. groft salt
1 spsk. honning
1 fed presset hvidløg
2 dl. frisk, hakket persille
150 g. sigtemel
400 g .hvedemel
Pynt
sigtemel
Smelt smørret i en gryde og tilsæt mælken. Hæld blandingen i en skål og tilsæt kærnemælken. Rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser (hold lidt af hvedemelet tilbage). Slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og stil dejen til hævning et lunt sted ca. 1 time og 15 min. Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt evt. resten af melet. Del dejen i 15 stykker og form dem til flade boller (ca. 10 cm i diameter). Lad dem efterhæve på en plade med bagepapir i ca. 15 min. Skær evt. et kryds i hver bolle og drys med sigtemel. Bag brødene midt i ovnen.

Bagetid
Ca. 10 min. ved 225°.

Luksus chokoladekager

DSC_0016

Utrolig lækker chokoladekage med glasur af hasselnødchokolade der både er dekorativ og smager godt.
Ingredienser til luksus chokoladekager
(Ca. 35 stk.)

45 g kakao
2 dl mælk
250 g smør
3 dl sukker
5 æg
240 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 nip salt
150 g mørk chokolade

Glasur til luksus chokoladekager
2 dl piskefløde
300 g chokolade med store nødder, f.eks. Ritter Sport

Fremgangsmåde til luksus chokoladekager
Kog kakao og mælk op og lad det afkøle. Rør smør og sukker luftigt. Pisk et æg i ad gangen. Bland hvedemel, bagepulver og salt og rør det i æggeblandingen skiftevis med kakaomælken. Smelt chokoladen over vandbad og rør den i dejen. Kom dejen i en beklædt bradepande på ca. 25 x 40 cm. Bag kagen ved 200º i ca. 25 min., prøv med en kødnål, om kagen er gennembagt, den skal være lidt klæg. Lad den køle af på en rist.

Glasur: Kog fløden op, bræk chokoladen i mindre stykker, kom dem i den varme fløde og rør, til chokoladen er smeltet. Lad chokoladen afkøle lidt og fordel den over kagen.

Rodfrugtsuppe

Tid: ca. 20 min. plus kogetid
(4 pers.)

¾ kg rodfrugter (f.eks. kartofler, pastinak, gulerødder, persillerødder og knoldselleri)
2 løg
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 fed hvidløg
3 timiankviste
1½ liter hønsebouillon
2 dl græsk yoghurt 10 %
salt og peber

 

1. Skræl rodfrugterne, og skær dem i mundrette stykker. Pil, og hak løgene.

2. Varm olien i en stor gryde, og svits løg og rodfrugter i ca. 5 min., uden at de tager farve.

3. Tilsæt presset hvidløg og timiankviste, og hæld bouillon på. Lad rodfrugterne simre under låg i ca. 30 min.

4. Fjern timiankviste, og blend suppen med græsk yoghurt. Smag til med salt og peber.

Tomatsuppe

Ingredienser:
6 store, modne tomater
3 løg
2 fed hvidløg
Krydderurter efter smag og behag f.eks. persille, kørvel, oregano timian, chili etc.
2-3 laurbærblade
2 spsk. ekstra jomfruolivenolie
1 spsk. speltmel
½ liter grøntsagbouillon
Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Pil og hak løgene, pil hvidløg og skyl tomaterne og skær dem i mindre stykker.
Skyl og hak krydderurterne.
Svits løgene kort i olivenolien, drys lidt mel over og tilsæt de hakkede tomater i ca. 2 min.
Tilsæt bouillon, laurbærblade, peber og krydderurter, gem hvidløgene og lidt hakkede krydderurter til sidst.
Lad suppen snurre ca. 10 min., hvorefter hvidløgene tilsættes.
Tag laurbærbladene op, purer suppen og tilsæt evt. lidt fløde eller fåreyogurt.
Server med et drys friske krydderurter og eventuelt groft brød eller fintskåret, ristet rugbrød til.